Het EldMaailma matkaa radallaan,
Päivät nousee uudestaan,
Ei mikään muutu milloinkaan,
Kaikki säilyy ennallaan.
Samat tuulet puhaltaa,
Samat sateet lankeaa,
Kaikki kaunis katoaa,
Kaikki kuolee vuorollaan.

Tallin väripilkku, kirjava Ed lähti yhdessä muutaman muun ponin kanssa sateenkaarisillan taa 1.12.2013 vasta 21 vuoden iässä. Orin jalat alkoivat kuitenkin olla niin kipeät jajäykät, etten nähnyt tarpeelliseksi kiusata Ediä, vaan sen kannalta oli parempi läheä. Tätä hienoa oria jää moni kiapaamaan, onneksi sentään hieno varsa muistuttaa meitä Edistä!

Nimi:Het Eld
Lempinimi: Ed
Syntynyt: 28.07.2008
Sukupuoli: Ori
Rotu: Gotlannin Russ
Väri ja merkit: Rautiaankirjava
Säkäkorkeus: 117cm
rekisterinumero: VH04-028-8973

Kasvattaja: Hanna Löfgren, Ruotsi
Tuoja: Rosuu
Omistaja: Suvi VRL-01248
Kotitalli: Cresendo

Koulutustaso: Vaativa, ko He C, re 50cm
Painotus: Valjakkopainotteinen

Saavutukset:

Ikääntyminen

3 vuotta - 19.12.2008

17 vuotta - 22.03.2013
18 vuotta - 09.05.2013
19 vuotta - 20.07.2013
20 vuotta - 07.09.2013
21 vuotta - 24.11.2013
22 vuotta - 13.01.2014
23 vuotta - 31.03.2014

Luonne

Olin kauan toivonut itselleni kirjavaa russia, jotta saisin periytettyä tuota hienoa väriä myös omassa laumassani ja viimein minulle tarjoutui tilaisuus saada ori tuontina pohjois-Ruotista. Vuodenvanhana kaunis rautiaankirjava Ed muutti talliimme. Utelias oripoika valloitti heti kaikkien sydämet, ei vaan värinsä, vaan myös luonteensa puolesta.

Het Eld tutuimmin Ed on varmasti heti ensimmäisenä tutustumassa sinuun. Innokas ori on hyvin ihmisrakas ja ystävällinen. Ed saattaa aluksi olla epäilevä uusia ihmisiä kohtaan, mutta tarkistuksen jälkeen epäilyt voivat olla haihtuneet, mikäli taskusta löytyy namuja. Ed on hyvin yhteistyöhaluinen, mutta mikäli ori joskus päättää jotain, se yleensä tekee sen, Edillä on tapana tehdä pieniä kepposia oikein tylsistyttyään.

Hoitaessa Ed on mukava, vaikka joskus sen jatkuva taskujen tonkiminen ja tökkiminen saattaa käydä hermoille. Ed on tallissa usein myös kovaääninen hirnuja, joka ilmoittaa tulonsa talliin. Myös kaikki tavarat jotka ovat sen ulottuvilla löytyvät varmasti eri paikasta Edin vierailun jälkeen. Ed on taluttaessa kiltisti, vaikka joskus yllättäen saattaakin päättää että vierailee jonkun tamman luona tai käy lounaalla heinäpaalilla/ruohomättäällä. Pirteä ori saattaa siis joskus piristää päivääsi hölmöillä tempauksillaan. Varustaessa Ed on nätisti, vaikka steppaileekin yleensä innokkaasti.

Ajaessa valjakkoajoa Ed on veikeä ajettava. Kekseliäs ori keksii usein keinoja miten välttää työnteko. Ed on ajaessa joko todella reipas tai umpilaiska, herralla ei keinot lopu. Yleensä ori vaikeuttaa menoa myös pelkäämällä jotain, mitä se ei oikeasti pelkää.

Jälkeläiset


synt, o/t. varsa (emä) - Omistaja

05.10.2010, o. Cresendo's Skafloc (e. Nereid SWE) - om. Suvi
Tarjolla jalostukseen. Jos haluat orista varsan, ota yhteyttä omistajaan.

Sukutaulu


isä. Baltzar ii. Eric iii. Åke Gör
iie. Allimaj
ie.Gintina iei.
iee.
emä. Het Frida ei. Eleganten eii.
eie.
ee. Becka eei. Rustus
eee. Klondike

i. Rautiaankirjava Baltzar oli 124cm korkuinen hurmuri, todellinen keikari ja herrasmies. Ori oli miellyttävä työkaveri, jonka kanssa sujui niin valjakkoajo kuin kouluratsastuskin. Osaava, mahtavalla luonteella ja karismalla varustettu poni sai kiitosta myös rakenteestaan, ja hyvin sujuneen kilpauran jälkeen ori siirtyi jalostuskäyttöön saaden jo ensimmäiselle astutuskaudelleen valtavan määrän tammoja.
ii. Eric, 125cm korkuinen rautiaankirjava russori, oli valitettavan mitäänsanomaton tapaus. Orista povattiin isänsä kaltaista vaativien valjakkoluokkien valloittajaa ja sydäntenmurskaajaa. No, puolet toteutui; Ericistä tuli vaativien valjakkoluokkien poni ja ori pärjäsikin, kiitos liikkeidensä ja nöyryytensä, mutta karisma ja wow-fiilis loistivat poissaolollaan. Orilla on viitisenkymmentä jälkeläistä, joista vain muutama ori sai enemmän luonnetta kuin isänsä, tammajälkeläiset meinaavat kaikki olla pliisuja.
iii. Aikansa valjakkohuippu, kaikkien tuntema Åke Gör valloitti valjakkoluokat kerta toisensa jälkeen, voitti ja sijoittui lähes järjestään kun sillä osallistuttiin kilpailuihin ja ihastutti rautiaankirjavalla värityksellään. 126cm korkuinen ori oli muutenkin komea ja karismaattinen, tammanomistajat ja vähän kaikki muutkin huokailivat ihastuksesta kerta toisensa jälkeen Åke Görin edustaessa valjakkokisoissa tai näyttelyissä. Jalostukseen siirtyessään orista tulikin vuosikausiksi yksi suosituimmista russoreista.
iie. Koko ikänsä jalostustammana viettänyt Allimaj (120cm, ruunikko) oli kaikin puolin kuin rotumääritelmien ihanneponi. Tammalla oli taustallaan vielä loistava suku, joten Allimaj'n kasvattaja piti turhana kilpailuttaa "niin ilmiselvää huipputammaa". Allimaj ehti tehdä 14 varsaa, joille tamma periytti parhaita ominaisuuksiaan. Ainoana miinuspuolena russtamman jälkeläisissä meinaa olla turhan pliisu luonne.
ie. Kipakka poikatyttö ja hulivili Gintina (119cm, ruunikko) loisti valjakkoluokissa, tammalla oli mahtavat liikkeet, esiintyminen hallussa ja poikamaista pilkettä silmäkulmassaan. Hivenen orimaisesta ulkomuodostaan huolimatta varsin näppärä ja hyvärunkoinen tamma kiikutti kotiin monet ruusukkeet voittojensa ja sijoitustensa ansiosta, ja koska kisasuorituksilla leveily ei riittänyt niin Gintina loisti vielä jalostuskäytössäkin; oli ori millainen tahansa niin tamma onnistui tekemään mahtavia kisaponijälkeläisiä.

e. Het Frida (120cm, rautiaankirjava) sai emältään hyvin kauniin ulkomuodon ja upeat liikkeet, isältään eleganssia sekä luonnetta. Tamma ei ollut mikään helpoin lasten poni, mutta osaavissa käsissä se toimi loistavasti ja pärjäsi valjakkokisoissa erinomaisesti. Het Frida oli pitkään kotimaansa menestyneimpiä valjakkotammoja, ja kun tamma siirtyi jalostuskäyttöön sen myyntiin tulleista varsoista suorastaan tapeltiin.
ei. Nimensä mukaan elegantti Eleganten (122cm, ruunikko) kilpaili niin kouluratsastuksessa kuin valjakkoajossa pärjäten molemmissa lajeissa loistavasti. Karismaattinen, vähän röyhkeäluontoinen ori vaatii kovan kurin ja jämäkän käsittelijän, mutta arvojärjestyksen tultua selväksi ori oli mitä loistavin suorittaja, joka sijoittui ja voitti monet kerrat. Ori ehti astua vain muutaman kauden ennen kuolemaansa suolenkiertymään, ja nykypäivänä orin nimi alkaa olla harvinainen sukutauluissa.
ee. Valjakkotamma Becka, 117cm korkuinen rautiaankirjava, oli vähän turhan kiltti ja pehmeäluontoinen kilpaponiksi. Tamma oli kaunis kuin karamelli, runko ja luonne saivat kiitosta, samaten hyvä luonne ja hienot liikkeet, mutta kilpaponiksi tammasta ei ollut, se oli enemmänkin hyvänmielen harrasteratsu. Becka kyllä sijoittui vaativissa valjakkoluokissa, mutta jäi auttamatta (puoli)sisarustensa ja muiden kilpailijoiden varjoon, lavakarisma ja voitontahto eivät riittäneet. Becka puhkesi kukkaan jalostuksessa; tamman jälkeläisillä on emäänsä enemmän luonnetta, mutta samat hyvät ominaisuudet joista Becka on saanut kehuja.
eei. Rautiaankirjava, vaativien luokkien valjakkoponikonkari Rustus, 120cm täyttä karismaa, kisasi koko ikänsä valjakkoluokissa pärjäten vuosi toisensa jälkeen erinomaisesti. Hyväluontoinen showmies napsi ruusukkeita myös näyttelyistä, ja menestys jatkui valjakkokisojen ja näyttelyiden ohella myös jalostuksessa; orin varsat ovat hyvärunkoisia ja -luonteisia kilpaponeja.
eee. Klondike, kaunis 115cm korkuinen rautias, kilpailu muutaman menestyksekkään kauden vaativissa valjakkoluokissa. Tarhariehunnan seurauksena sattunut onnettomuus ja jalkavaivat estivät aktiivisen kisauran, mutta eivät jalostuskäyttöä, ja Klondiren kuusi varsaa ovatkin tehneet hyvät kilpaurat valjakkoajon saralla. Etenkin Klondikesta lähtöisin oleva emälinja on arvostettu valjakkopiireissä.
© Lissu T.

Kilpailukalenteri


Näyttelyt
Päivämäärä Paikka Laji Jaos Luokka Sijoitus arvonimet Tuomari
25.06.2009 Allu Express Näyttelyt PKK Russorit 3/3 TY Minna
18.06.2009 Allu Express Näyttelyt PKK Russorit 9/9 TY Mimi
16.06.2009 Maitokahvi Näyttelyt PKK Russorit 2/2 TY Minna

VVJ:n alaiset kisat 10 Kilpailua, joista 0 voittoa ja 1 muuta sijoitusta
Päivämäärä Paikka Laji Jaos Luokka Sijoitus
10.01.2009 Teijan Talli Valjakkoajo VVJ Noviisi koulukoe 10/30
10.01.2009 Teijan Talli Valjakkoajo VVJ Noviisi koulukoe 13/30
10.01.2009 Teijan Talli Valjakkoajo VVJ Noviisi koulukoe 27/30
10.01.2009 Teijan Talli Valjakkoajo VVJ Noviisi koulukoe 13/30
10.01.2009 Teijan Talli Valjakkoajo VVJ Noviisi koulukoe 16/30
10.01.2009 Teijan Talli Valjakkoajo VVJ Noviisi koulukoe 13/30
10.01.2009 Teijan talli Valjakkoajo VVJ noviisi koulukoe 20/30
10.01.2009 Heijastus Valjakkoajo VVJ noviisi parivaljakko 6/9
21.03.2009 Cresendo Valjakkoajo VVJ noviisi tarkkuuskoe 5/33
30.04.2013 Konkkaronkka VVJ Noviisi yhdistetty, VVJ-CUP 129/267

Ulkoasun © misery @   |   Grafiikka © Ritva's Gallery   |   TÄMÄ ON VIRTUAALITALLI
Kuvat © Suvi   |   Luonne © Miira K.   |   TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN