Kärleke's Isa


Nimi: Kärleke's Isa
Lempinimi: Iisa
Syntynyt: 02.12.2013
Sukupuoli: Tamma
Rotu: Gotlannin russ
Väri: Ruunikonkirjava
Säkäkorkeus: 122cm
Rekisterinumero: VH14-028-0056

Kasvattaja: Käeleke Stall
Tuoja: merikissa
Omistaja: Suvi VRL-01248
Kotitalli: Cresendo

Koulutustaso: He B, re 80cm
Painotus: Estepainotteinen

Saavutukset:

Ikääntyminen

3 vuotta - 02.02.2014
4 vuotta - 02.03.2014
5 vuotta - 02.05.2014
6 vuotta - 02.07.2014
7 vuotta - 02.09.2014
8 vuotta - 02.11.2014
Tämän jälkeen ikääntyy satunnaisesti

Luonne

Iisa on yleisesti ottaen ihan mukava ja helposti käsiteltävä. Ponimainenhan pikku vekkuli luonne ponilla on, mutta ammattilainen käsittelee tammaa kuin sulaa vahaa ja harrastelija pienen kokemuksen kautta. Iisa on tallin yksi luottoponeista, vaikka sillä on omat temppunsa.

Hoitaessa tamma on kiltti, kunhan se on kiinni käytävällä tai pesukarsinassa kahdelta puolleta kytkettynä. Karsinassa tamma tahtoo pyöriä etenkin, jos hoitaja on nuori tai kokematon. Iisa ei kuitenkaan pure tai potki, vaikka se saattaakin näyttää happamalta, kun sitä menee hakemaan karsinasta. Tammalla on tapana kääntää pylly ovelle ja mököttää nurkassa, kun hoitaja tulee hakemaan. Etenkin jos tammalta puuttuu riimu, niin metsästys kannattaa aloittaa nakkaamalla narukaulalle tai ottamalla kunnon halausotteen kaulasta, jos suinkin saa kiinni. Nurkkaan kääntäminen on myös tehokasta. Iisa ei virallisesti välttele ihmisen seuraa, mutta sen mielestä on hauska tehdä vähän jotain kiusaa. Kun riimu on päässä, tamma nöyrtyy ja seuraa kiltisti taluttajaansa. Antaa kiltisti laittaa suitset ja satulan. Kiltti ammattilaisten tekemissä hoitotoimissa, eli eläinlääkärille, kengittäjälle jne.

Ratsuna tamma on reipas, mutta kuuliainen. Ihastuttava poniksi, koska Iisaa ei tarvitse puristaa ja rutistaa, jotta se liikkuu eteenpäin. Tamma toimii hyvin painoavuilla ja hyvin kevyillä perusavuilla. Iisa on todella miellyttävä ratsastaa, joten sillä on melkoisesti kysyntään liikutuspäivinä. Koska tamma on hyvin kuuliainen, se on omistajan varma valinta erilaisiin tapahtumiin. Sileällä työskennellessä Iisa on rauhallisempi, mutta tykkää työnteosta ja todellakin tekee mitä ratsastaja pyytää. Osaa vaativimpiakin asioita, kuin mitä vaaditaan. Esteratsuna Iisa on uskomaton tykki. Tammalla on ponnua jopa metrisiin esteisiin, jos sopiva kuski löytyy, mutta 80cm ratoja Iisa hyppää oikeastaan kenen vain kanssa. Toki pitää jo osata hiukan ratsastaa, koska pikku tamman ponnistus on voimakas ja terävä, joten mukautumisen on oltava sen mukainen, mutta ei saa mennä liikaa hyppyyn mukaan. Tamma ei tee mitään suuria konnan koukkuja, mutta esteen jälkeen tulisi olla hereillä ja pystyssä. Iisa nimittäin tuppaa vetämään hiukan päätään esteen jälkeen. Onneksi tammalla ei kuitenkaan ole tapana pukitella samassa, mutta jos on kaulalla esteen jälkeen, niin poni pysähtyy laskien päänsä ihan alas. Ehkä ottaa muutaman napakamman laukka-askeleen ennen sitä. Maastossa ei yksin ole mikään unelma poni, mutta kokeneen ratsastajan kanssa elämä sujuu sielläkin.

Kilpailuissa Iisa on hiukan rauhattomampi kuin kotona, mutta se esiintyy lähinnä kiinnostuksessa kaikkea kohtaan ja uusien asioiden jännittämisenä. Tosin yleensä radalle mennessä on jo kierroksilla sen verran, ettei ehdi edes kyttäämään uusia jänniä esteitä, vaan menee vain. Ponilla on hyvä luotto ratsastajaan, jos se on vain tuttu. Liian lyhyt yhteistyö johtaa useimmiten kieltäytymiseen ja muuten hylkäykseen, joka voi johtua areenan ympäri viilettämisestä holtittomassa laukassa.

Jälkeläiset


synt, o/t. varsa (emä)

18.01.2016, o. Cresendon Godric (i. Irtlentgård Remus)

Sukutaulu


isä. Roderik Bo
rnkrj 120cm
ii. Gullehammens Karl
rn 122cm
iii. Jimmie Mekker
rt 124cm
iie. Marie Mokld
rn 124cm
ie. Snöstrop's Elina
rnkrj 126cm
iei. Sven
mkrj 125cm
iee. Marianne IV
prn 121cm
emä. Ebba v. Halmstad
vrt 129cm
ei. Svarta Rudolf
rt 124cm
eii. Gott Ivrig
rn 122cm
eie. Dengeds Linda
rt 127cm
ee. Cecilia SWE
mrn 123cm
eei. Patrik Kronwall
rn 125cm
eee. Koldest Signe
mrn 123cm

i. Iisan isä on upea russponi Roderik Bo, joka kilpailee pääosin esteratsastuksessa. Ruunikonkirjavan orin luonne on aika tasainen ja sen kanssa on helppo tulla toimeen. Muutamalla kaudella jalostukseen käytetty ori on kysyttyä jalostusmateriaalia etenkin Suomen puolella.

ii. Gullehammens Karl on pitkän linjan kasvattajalta oleva monitoimiponi, jonka kanssa on kilpailtu kaikissa ratsastuksen lajeissa vaihtelevalla menestyksellä. Karlin ominta alaa tuntuu olevan esteet. Ruunikolla on eläkepäivät menossa ja sukua jatkaa toistakymmentä varsaa.
iii. Jimmie Mekker oli myös monitoimiponi, joka nuorempana kilpaili raveissa heikolla menestyksellä, jonka vuoksi sitten ratsuksi koulittiin. Rautiaan värin omannut herra lopetettiin 21-vuotiaana likimain 30 varsan isänä.
iie. Marie Mokld toimi koko ikänsä ratsastuskoulussa opetusponina. Lempeäluontoinen tamma opetti monet ratsastuksen saloihin ja toisen mokoman ravimaailman pauloihin. Ruunikko tamma jätti jälkeensä vain kaksi varsaa.
ie. Snötrop’s Elina on persoonallinen ruunikonirjava tamma, jonka kanssa ei ihan aloittelijat tule toimeen. Vikkeläliikkeinen poni on kuin luotu esteradoille. Aktiiviuransa aikana Elina menestyi mukavasti ja nyttemmin se viettää siitosponin elämää.
iei. Sven oli hieman känkkäränkkäluonteinen poni, jota perheen pienemmän pelkäsi. Määrätietoisen käsittelyn kanssa Sven toimi loistavasti. Useita voittoja esteiltä napsinut ori on vaikuttanut voimakkaasti russponi jalostuksessa.
iee. Marianne IV oli huumorintajuinen tamma, joka piristi kaikkien päivää. Harrastetasoisena ponina Marianne ei juuri kisannut mutta jotain lähitallin pikkukisoja sen kanssa on kierretty vaihtelun vuoksi. Parin varsan emä lopetettiin ähkyilyn vuoksi vajaa parikymppisenä.

e. Ebba v. Halmstad on kaunis tamma, joka tuotiin Suomeen sen ollessa parivuotias. Ratsunopin saanut tamma on kilpaillut sekä koulussa että esteillä. Nykyisin se toimii enää talutusponina erilaissa tapahtumissa kun ikää on jo sen verran. Viiden varsan emä.
ei. Svarta Rudolf oli kovanluokan raviponi, jonka saavutukset ovat myös suomalaisten kasvattajien tiedossa. Hyvän kisapään omannut ori on jättänyt usealta kaudelta paljon jälkeläisiä, jotka ovat menestyneet sopivaan tamman yhdistettynä myös ratsastuksen lajeissa.
eii. Gott Ivrig oli poikansa tavoin raviponi, joskaan menestys ei ollut yhtä kova. Harmittavan usein laukalle siirtynyt ori kuitenkin kisasi ihan kohtuullisilla ajoilla ja voittosummilla. Oria yhdistettiin lähinnä ravivarmoihin tammoihin, jolloin lähes kaikki varsat päätyivät ravikäyttöön.
eie. Dengeds Linda oli kovaluontoinen tamma ja kenties sen vuoksi se olikin aikansa kovimpia raviponeja. Tamma juoksi Ruotsissa ja Suomessa kovia aikoja. Luonteensa vuoksi sitä ei kuitenkaan varsotettu kuin kolmesti.
ee. Cecilia SWE oli rauhallinen tamma, joka näytti parhaita puoliaan kouluaitojen sisäpuolella. Taudit eivät helppoa B:tä kummoisemmat olleet, mutta kyseisillä radoilla tamma oli lähes voittamaton. Tummahipiäistä tammaa varsotettiin peräti kuusi kertaa.
eei. Patrik Kronwall oli Etelä-Ruotsissa tunnettu kouluori, jota myös samalla alueella käytettiin paljon jalostuksessa. Useita kymmeniä varsoja jättänyt ori kilpaili peräti helpossa A:ssa. Reipasluonteinen Patrik lopetettiin jalkaongelmien vuoksi vasta 17-vuotiaana.
eee. Koldest Signe oli perusponi, joka taisi vähän sitä ja vähän tätä. Ei missään lajissa mikään loistava mutta oiva jokapaikanhöylä. Elämänsä aikana Signe kiersi vain parit kisat mutta siitä huolimatta se on varsotettu kolmesti loistavista oreista.
© Jenna VRL-03515

Kilpailukalenteri


Näyttelyt
00.00.0000 | villit | Paikka | palkinto | tuomari
13.06.2014 | Rotunättely | Acantha Farm | III-palk. | Sallis
00.00.0000 | VSN | Paikka | palkinto | Pisteet | tuomari

ERJ:n alaiset sijoitukset 0 voittoa ja 0 muuta sijoitusta

Valmennukset & Päiväkirja


08.12.2014 - Pukuratsastus
Iisa osallistui Anfarwol Acresin joulukalenterissa 8.12. järjestettyyn pukuratsastukseen Suvin, Iisan sekä Lyytin kanssa. Tapahtumassa haastateltiin osallistujia asuista ja valmisteluista ja lopulta tehtiin juttu paikallislehteen. Palkintona saatiin villaloimi ja omenanmakuisia herkkuja poneille.
Paikallislehden juttu (sis. omistajan kirjoittamat pätkät): Suvi ja Kärleke's Isa sekä Iina ja poninsa Lyaios Suvin avustamina muodostivat oikein joulukuvaelman! Kärleke's Isa oli tyylikäs, "Harja tiukalle letille kaulan juureen, häntä letille lopun tupsua lukuunottamatta. Hieman tuunattu korvahuppu päähän, nahkariimu päähän ja poni on valmis. Itselle pistettiin päälle jonkinmoinen vaalea kaapu, paremman puutteessa. Toiseen käteen joulukuvaelman lehmäksi (tai siellä kai oli härkä, mutta lehmä köytköön paremman puutteessa) puettu sopivasti kirjava Iisa poni ja toiseen käteen toinen tallimme osaanottaja, Lyyti-poni." ja Suvi tuumasi kulkueesta että "Ihanan lumisessa ja iloisessa kulkueessa oli mahtavaa taivaltaa hyvässä seurassa!". Lyaios oli myös erittäin edustavana pikkuratsastajansa kanssa. "10-vuotias Iinatyttö oli osallistumassa Anfarwol Acresin joulukalenterin pukuratsastukseen yhdessä toisen Cresendolaisen ponin ja Suvin kanssa osana joulukuvaelmaa Lyyti-ponin kanssa. Iina oli huolella edellisenä päivänä valmistellut hiirenharmaata ponia puunaamalla sen kiiltäväksi ja selvimällä tarkoitukseen täydellisen lyhyen pörröharjan ja hännän. Kulkueaamuna poni sitten taiteiltiin edustuskuntoon. Harja tupeerattiin hiusharjaa käyttäen sojottamaan kohti taivasta yhtenä sekasotkuna, häntä letitettiin loppuun jätettyä tupsua lukuunottamatta. Korviin kiinnitettiin "pienet" lisäkkeet pituuden kasvattamiseksi. Iina puettiin kaapuun ja kiedottiin huivi päähän. Ponin selkään vielä viltti ja tyttö sinne päälle istumaan. Naruriimu ponin päähän, yksi naru siintä Iinalle ja toinen kaapuun puetun Suvin käteen. Toisessa kädessä raahautui mukana Iisa-poni." Tunnelmat tiivistyivät hyvin kommenttiin "Päällimmäisenä mieleen jäi railakkaat joululaulut ja kaikkien rastut ja puvut!".

Ulkoasun © misery @   |   Grafiikka © Ritva's Gallery   |   TÄMÄ ON VIRTUAALITALLI
Kuvat © Iida K.   |   Luonne © Norpatar   |   TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN