Cresendo's Esprit

Nimi: Cresendo's Esprit
Lempinimi: Esprit
Syntynyt: 16.01.2015
Sukupuoli: Tamma
Rotu: Gotlannin Russ
Väri ja merkit: Voikko splashed white
Säkäkorkeus: 126cm
rekisterinumero: VH15-028-0100

Kasvattaja: Cresendo, Suvi
Omistaja: Suvi VRL-01248
Kotitalli: Cresendo

Koulutustaso: ko He B, re 80cm
Painotus: Estepainotteinen

Saavutukset:

Ikääntyminen

1 vuotta - 16.02.2015
2 vuotta - 16.03.2015
3 vuotta - 16.04.2015
4 vuotta - 16.05.2015
5 vuotta - 16.06.2015
6 vuotta - 16.07.2015
7 vuotta - 16.08.2015
8 vuotta - 16.09.2015
Tästä eteenpäin ikääntyy satunnaisesti

Luonne

Esprit on oikein suloinen ponipallero, jolta löytyy ponimaista luonnetta ja silmäkulman ilkikurista pilkettä vaikka muille jakaa. Hoitaessa kiltti, ratsastaessa vähän eri maata. Tykkää testailla ratsastajiaan oikein urakalla, ja tamman kanssa saa kyllä työskennellä tunnin jos toisenkin saadakseen sen toimimaan. Kunhan yhteisymmärrys on hanskassa, alkaa yhteistyö tämän voikon, splashed white – merkein koristellun tamman kanssa luistaa!

Hoitaessa Esprit on melko kiltti – ei ehkä mikään enkeli, muttei pirukaan. Sen kanssa tulevat kaikki toimeen, ja Esprit kyllä tykkää huomiosta ja harjaamisesta, muttei tee siitä minkään laista numeroa. Varmuuden vuoksi tamma kannattaa sitoa kiinni, se nimittäin saattaa napata takamuksesta, jos ei ole tarkkana! Potkimaan tamma ei ala, vaan yleensä se vain uhittelee takajaloillaan – siis jos jaksaa. Ei niitä jalkoja kannata vaivata, kun tunkelijat saa hampaillakin häädettyä, eikö?
Harjaaminen sujuu hienosti, ja Esprit yleensä lepuuttaa jalkaansa ja seisoo paikoillaan nauttien harjaushetkistä. Mahanalus on vähän herkkä paikka, kuten monilla muillakin hevosilla, ja Esprit ei siedä minkäänlaisia kovia harjoja, kun harjataan mahanalusta. Muuten Esprittiä saa sitten harjata ihan kunnolla. Kavioidenkaan puhdistus ei tuota sen kummempia ongelmia, vaikka välillä tamma saattaakin napata hoitajaansa takamuksesta. Ei se sitä ilkeyttään tee, se vain etsii herkkuja, kun se on poni, ja ponit on persoja herkuille. Yleinen fakta, joka kaikkien kuuluu tietää! Satuloinnista ei Esprit tykkää, ja varsinkin satulavyön kiristys on kauheaa! Kyllä tamma kestää sen hienosti, mitä nyt vähän näykkii ilmaa ja kuopii etujaloillaan. Ei sen suurempia siis.

Suitsiminen on Espritille tuttu juttu, joka hoituu yleensä silmänräpäyksessä. Tammalla ei ole mitään kuolaimia vastaan, vaikka talvisin se ei suostukaan ottamaan kylmiä kuolaimia suuhunsa, ei sitten millään.

Taluttaessa Esprit käyttäytyy... ponimaisesti. Se ei rynni taluttajansa edellä, vaan oikeastaan se keskittyy syömiseen. Totta, luit oikein. Esprit ei taluttaessa tee muuta kuin etsi maasta mehukkaita ruohotuppaita. Ja kun se sellaisen löytää, se kyllä vetää, ja kovaa vetääkin!
Eläinlääkäristä tai kengittäjästä Esprit ei välitä juuri ollenkaan, vaan antaa näiden hoitaa hommansa rauhassa. Muiden hevosten kanssa tamma tulee toimeen mainiosti, eikä käyttäydy ollenkaan dominoivasti tai tammamaisesti.

Ratsastaessa Esprit onkin sitten hankala. Hyvä, jos selkään asti pääset! No ei, selkään kyllä pääsee helposti, mutta siellä pysyminen ei ole kovinkaan helppoa. Ja kun pitäisi vielä ratsastaakin tammaa, niin kyllä se melko vaikeksi menee. Espritiltä ei löydy kärsivällisyyttä edes siihen, että se seisoisi paikoillaan jalustimien säädön ajan, vaan heti kun ratsastaja on satulassa, sillä on tapana lähteä kävelemään, joskus jopa ravaamaan. Ratsastajiaan tamma testailee monin tavoin, sen bravuureita ovat esimerkiksi ympyrältä karkaaminen kesken laukan, täyskäännös suoralla uralla, järjettömän iso sivuloikka kun ratsastaja sitä vähiten odottaa, ja sitten nämä perus kengurupomput, joita jokainen poni tekee, kun katolta esimerkiksi tippuu lunta. Esprit on erittäin taitava ja osaava, jos se vain niin haluaa, ja yleensä se ei halua. Osaavien ja päättäväisten ratsastajien kanssa tamma liikkuu todella hyvin!
Sileällä Esprit on yleensä tahmea – kyllä se liikkuu, jos sen saa hereille, ja on päättäväinen, laiskottelu nyt vain on tamman mielestä erinomainen keino välttää työtä (tai ainakin vähentää työn vaativuutta) JA testata ratsastajaa samaan aikaan. Päättäväinen ratsastaja kyllä saa tamman kulkemaan kunnolla, kunhan vain näyttää sille, kuka on pomo.
Esteillä tamma sitten liikkuu liian kovaa, ja sillä on paha tapa kieltää tai ohittaa este mitä oudoimmilla tavoilla. Onhan se kerran jopa lähtenyt hyppyyn, laskeutunut, ja kääntynyt yhtäkkiä tolpan ympäri. Juuri tuon tyylisiin temppuihin varautuminen on hankalaa, sillä Esprit on erittäin fiksu poni, mikä ei välttämättä näy päällepäin.
Maastossa Esprit osaa käyttäytyä ihan hyvin, mutta se ei kyllä ikinä suostu kulkemaan peräänannossa (harvoin edes kootussa muodossa), vaihtelemaan laukkaa tai tekemään muuta tällaista ”kenttäroskaa”. Maastoesteitä se kyllä hyppää mielellään, ja niillä se käyttäytyy oikein mallikkaasti.

Trailerissa Esprit käyttäytyy ihmeellisen hyvin, vaikka ei se aina haluaisikaan astua kuljetuskoppiin. Heppakaveri ja heinäverkko ovat kuitenkin niin suuri houkutus, ettei se sitä voi vastustaa. Kisapaikoilla Esprit käyttäytyy todella hyvin, vaikka saattaakin testailla ratsastajiaan verryttelyalueella. Radoilla se kuitenkin käyttäytyy melko hyvin.

Jälkeläiset


Varsa syntyi, o/t.Varsan nimi (isä)

02.12.2015, t. Cresendo's Effektiv (i. Cresendo's Edin)

Sukutaulu


isä. Tyvärr B
rtkrj 126cm
ii. DT Talviuni
rtkrj 126cm, FN
iii. Jessir Quillon
prnkrj 128cm
iie. Galdina Ide
rt 123cm
ie. Blondie B
vkko 125cm
iei. Tvärgående
rn 127cm
iee. Brunett
prn 127cm
emä. Escanda B
vkkokrj 122cm
ei. Viktigs Egoboy
rtkrj 122cm
eii. Skogstorps Signal
rn 127cm
eie. Paige Toy
rt 125cm
ee. Karkurannan Emmiina
rnvkko 126cm
eei. Klavier
vkko 126cm
eee. Winry
rnvkko 124cm

Kilpailukalenteri


ERJ:n alaiset sijoitukset
0 voittoa ja 0 muuta sijoitusta, joista 0 ERJ CUP sijoitus

Valmennukset & Päiväkirja


Ulkoasun © misery @   |   Grafiikka © Ritva's Gallery   |   TÄMÄ ON VIRTUAALITALLI
Kuvat © Suvi   |   Luonne © VRL-13412   |   TÄMÄ ON VIRTUAALIHEVONEN